Een oproep voor een Mooi gesprek - Bureau Eij

by Bureau Eij
3 jaar ago
1330 Views

Is een gesprek mooi?

We praten wat af. De hele dag door. Of we schrijven en dat is ook een vorm van praten.

Vind ik.

Woorden zijn belangrijk, inhoud vliegt over tafel. Er wordt zoveel gepraat dat ik soms wens dat iedereen zijn mond eens zou houden. Dat is toch een beetje vreemd…..Voor iemand die het gesprek tot de kern van haar werk heeft gemaakt.

Aandacht tijdens een mooi gesprek

Bij de kunst van het goede gesprek, denk ik niet alleen aan een inhoudelijk goed gesprek, maar ook aan een Mooi Gesprek.  Ik vraag aandacht voor de esthetische kant van spreken.

In een taal kunnen we aandacht geven aan zo veel meer dan de inhoud alleen. In een goed gesprek letten we ook op:

  • Taal en ritme
  • Tempo
  • Dynamiek in volume en timbre
  • We hebben oog voor de fysieke taal.
  • Die van nabijheid of afstand
  • Van beweging en stilstand.
  • En voor de omgeving waarin we praten.
  • Het materiaal van de tafel.
  • De geur van de kamer

Beter spreken

Ik zoek naar de kunst van het goede gesprek. Het gesprek dat mij bevredigd, energie geeft, ontroerd, nieuwe kennis bijbrengt, doet zuchten, of stamelen, of waarin ik uiteindelijk moet concluderen…” zo had ik het nog nooit gehoord”

Dit soort gesprek heeft aandacht voor Hoe we praten. Voor de woorden die we gebruiken. Voor de stilte die valt, voor het lachje dat klinkt, voor de toon die ironie in zich draagt, voor de kans om de slappe lach te krijgen met elkaar. Het is het gesprek dat mij gevoelig maakt voor de ander en daarmee in contact brengt met die ander.

Veel gespreksleiders doen een oproep voor Beter Luisteren.

Ik doe vandaag een oproep voor Beter Spreken. Voor een Mooi gesprek.

Wie doet er mee?

Tags: , , , ,