Waarom ik wil werken bij Building Conversation - Bureau Eij

by Bureau Eij
2 jaar ago
1425 Views

” het idee dat ik van niets, iets kan maken, heeft mij een enorm zelfvertrouwen gegeven” hoorde ik mijzelf zeggen tegen mijn 18-jarige zoon. We spraken over het effect van deze Corona isolatie tijd op onszelf. Mijn zoon zit in een ‘ tussenjaar’ wat zoveel wil zeggen als dat hij vorig jaar eindexamen heeft gedaan en wel eens even een jaartje niet naar school wilde. Beetje werken, beetje hangen met vrienden, beetje uitslapen. Toegegeven; hij heeft ook audities gedaan voor diverse theaterscholen, en meegewerkt aan een voorstelling voor jongeren. Dus hij was lekker bezig. En toen kwam Corona, ging alles dicht en zie ik zijn dag- en nachtritme langzaam verschuiven. Hij slaapt veel, gamet veel, en ‘s avonds hangt hij met zijn vrienden en drinken ze wat. Voor mij, moeder met werk dat ik nu thuis uitvoer en die dus ALLES wat hij doet ziet, is het een grote oefening in loslaten (god wat begin ik dat woord te haten)

Maar omdat ik er helemaal niet van overtuigd ben dat dat loslaten wel zo’n goed idee is, probeer ik hem op allerlei manieren toch in een ritme te houden (“uiterlijk om 11.00 opstaan”), zijn verantwoordelijkheidsgevoel te stimuleren (“ maak jij dan dat verjaardagsfilmpje voor opa?”), zijn creativiteit aan te wakkeren (“ je kunt ook iets gaan verkopen via internet”) en zo vonden wij onszelf dus terug aan tafel, in een gesprek over wat Corona met ons doet.

En vertelde ik hem hoe sterk het me heeft gemaakt om te ervaren dat ik iets kan maken. Een theaterstuk, een les, een programma, een festival, een gesprek.

Dit maken, iets vormgeven, ‘iets’ van ‘niets’ kunnen maken, je realiseren dat je zelf medemaker bent en dus niet alleen maar meebeweegt op de golven van je omgeving, maar daar zelf actief in meestuurt en -bepaalt, zorgt er voor dat ik veerkrachtig ben. En dat ik vertrouwen heb dat ik ook bij tegenslag en na een crisis mijn weg wel weer vindt. Want ik kan altijd iets maken voor mezelf waarmee ik me kan verhouden tot de gebeurtenissen om me heen. Ik kan iets doen. Ik ben de vormgever van mijn eigen omgeving. En ik hoop dat mijn zoon zijn makersschap ook gaat vinden.

Dit creatief proces, de vormgeving van onze interactie en sociale leven, maakt ons allen tot regisseurs en kunstenaars. En dit is precies waar Building Conversation over gaat.

Building Conversation nodigt ons uit onze manier van spreken te onderzoeken en opnieuw vorm te geven. Het maakt van ons allemaal makers. En ik hoop dat het ons daarmee helpt ons vertrouwen in onszelf en elkaar te versterken.

www.buildingconversation.nl

Tags: , ,